Spis treści
Chleb do żurku może być ciekawym dodatkiem do wielkanocnego stołu. Choć żurek może być podany w wazie i tradycyjnych talerzach, to takie chlebowe naczynie nada niepowtarzalnego charakteru tej wyjątkowej zupie. Zobacz, jak zrobić chleb do żurku w domu i zaserwuj go w ten sposób swoim bliskim.
Chleb do żurku – przepis na Wielkanoc i nie tylko
Czas przygotowania: ok. 3,5 godziny
Stopień trudności: średni
Składniki:
- 600 gramów mąki pszennej (typ 550 lub 480) + trochę do oprószenia stolnicy,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 łyżki oliwy,
- 15 gramów świeżych drożdży (lub 7 g drożdży suszonych),
- 1 jajko,
- 250 ml ciepłej wody.
Jak zrobić chleb do żurku?
- Do miski wsyp mąkę i cukier. Dodaj oliwę i drożdże. Jeżeli używasz świeżych drożdży, rozpuść je w ciepłej wodzie. Wszystkie składniki wymieszaj drewnianą łyżką.
- Ciasto wyrabiaj przez ok. 10 minut, aż stanie się sprężyste i gęste.
- Wyrobione ciasto przełóż do czystej miski i przykryj je ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
- Oprósz stolnicę mąką i wyłóż na nią ciasto.
- Podziel je na dwie równe części, uformuj w kule, a brzegi zawiń do środka. Z każdej kuli oderwij mały kawałek ciasta, uformuj z niego małą kulkę i przyklej do dużej kuli – będą służyć za uchwyt do podnoszenia pokrywki.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 200° C.
- Na blaszkę ułóż papier do pieczenia i połóż na niej chlebowe kule.
- Wstaw chleby do rozgrzanego piekarnika i piecz przez ok. 30 minut.
- Po upieczeniu wyjmij chleby z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
- Od ostudzonych chlebów odetnij górną część. Będziesz potrzebować ostrego noża – rób to ostrożnie. Voilà! Masz już pokrywki do chlebków.
- Teraz czas na zrobienie miejsca na żurek – wydrążenie środka chleba. Rób to dłońmi i łyżką, ale pamiętaj, żeby nie wybrać zbyt dużo miąższu. Lepiej, żeby zostało go trochę więcej.
- Dociśnij ciasto palcami do skórki od wewnątrz.
- Oddziel biało od żółtka i roztrzep biało w miseczce. Wysmaruj nim wnętrze chleba.
- Wstaw ponownie chleby do piekarnika rozgrzanego do 180° C i piecz przez kolejnych 15 minut. Dzięki temu chleby nie będą przeciekać i nie nasiąkną żurkiem. Tym razem nie przykrywaj chlebów pokrywką, a połóż je obok siebie.
Co można zrobić ze środka chleba?
Chleb do żurku jest wydrążony, zostaje nam więc całkiem sporo miąższu. Co można zrobić ze środka chleba? Możesz go drobno pokroić i opiec w piekarniku lub uprażyć na patelni, a potem dodać do zup lub sałatek. Środek chleba może być też zagęszczaczem zup. Miąższ wystarczy dodać do zupy, a po chwili zmiksować. Zupa stanie się nie tylko gęstsza, ale też kremowa.
Czy można jeść chleb z żurku?
No dobrze, upiekliśmy chleb do żurku, podaliśmy w nim pyszną zupę i co dalej? Czy można go zjeść? Jeżeli wciąż masz miejsce w brzuchu, możesz swobodnie podskubać chlebek, a nawet zjeść całe chlebowe naczynie.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?