MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Lekka zupa krem z kalafiora na obiad. Wypróbuj przepis na przysmak w wersji fit. Idealne danie do chrupiących grzanek

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Pożywna zupa krem z kalafiora może być zrobiona na bazie mleka kokosowego.
Pożywna zupa krem z kalafiora może być zrobiona na bazie mleka kokosowego. Getty Images/Irina Taskova/zdjęcie ilustracyjne
Delikatna zupa krem z kalafiora to danie nie tylko dla osób dbających o szczupłą figurę. Kalafior jest niskokalorycznym warzywem i z odpowiednimi dodatkami stanie się lekkostrawną zupą dla całej rodziny. Ważne, aby dodać zioła i przyprawy, które wspierają trawienie i nadają wyrazistego smaku. Zobacz przepis na lekkostrawną zupę krem z kalafiora.

W skrócie

Pyszna zupa krem z kalafiora to znakomite danie, które pozwala cieszyć się wyjątkowym aromatem dzięki użyciu suszonego tymianku. Pyszny krem z kalafiora wystarczy zmiksować przy pomocy blendera ręcznego na gładką masę. Gęstą zupę krem z kalafiora warto rozrzedzić rosołem np.: pozostałym z niedzielnego obiadu. Domową zupę krem z kalafiora można także doprawić mieszanką przypraw curry, odrobiną kurkumy lub ziołami prowansalskimi.

Lekka zupa krem z kalafiora na obiad – przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 duża główka kalafiora,
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana,
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1,5 l wody lub bulionu warzywnego,
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 ml mleka kokosowego,
  • 5 g tymianku,
  • świeża natka pietruszki do dekoracji.

Jak zrobić lekką zupę krem z kalafiora?

Przygotowanie:

  1. Kalafiora należy umyć i rozdzielić na różyczki.
  2. Cebulę i czosnek należy umyć, obrać z łupin i posiekać na drobną kostkę.
  3. Następnie należy rozgrzać oliwę z oliwek w dużym garnku na średnim ogniu. Do garnka trzeba dodać posiekaną cebulę i czosnek, i smażyć je przez około 5 minut, aż zmiękną i staną się lekko złociste.
  4. Kalafiora podzielonego na różyczki należy pokroić na ćwiartki i dodać do garnka.
  5. Składniki należy przyprawić łyżeczką suszonego tymianku.
  6. Wszystkie składniki na zupę krem należy wymieszać i smażyć przez kolejne 5 minut.
  7. Następnie warzywa należy zalać wodą lub bulionem warzywnym. Płyn powinien w całości przykryć kalafiora. Następnie trzeba doprawić solą i pieprzem do smaku.
  8. Składniki zupy krem z kalafiora należy zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut. Kalafior powinien być miękki.
  9. Na koniec warzywa należy zmiksować przy pomocy blendera ręcznego na gładką zupę krem o jednorodnej konsystencji.
  10. Zupa krem z kalafiora będzie bardziej kremowa, gdy zostanie zaprawiona mlekiem kokosowym.
  11. Lekką zupę krem z kalafiora można umieścić ponownie na kuchence i podgrzać, jeśli mleczko kokosowe było prosto z lodówki.

Sposób podania zupy krem z kalafiora

Domowa zupa krem z kalafiora świetnie smakuje podana z posiekaną natką pietruszki lub koperku. Danie można podać z grzankami czosnkowymi podsmażonymi na oliwie na złoty kolor. Jeżeli chcecie podkreślić orientalny smak zupy to przed zalaniem wodą lub bulionem można przesmażyć je z odrobiną kminu rzymskiego.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Lekka zupa krem z kalafiora na obiad. Wypróbuj przepis na przysmak w wersji fit. Idealne danie do chrupiących grzanek - Strona Kuchni

Wróć na bialogard.naszemiasto.pl Nasze Miasto