5 z 12
Poprzednie
Następne
37 najsmaczniejszych i najdziwniejszych potraw świata. Tych smaków nigdy nie zapomnicie. Czego trzeba spróbować, a czego raczej unikać?
Najpyszniejsze dania na świecie
Kurczak z parmezanem w Australii. Jedno z ulubionych dań na Antypodach. Filet z kurczaka podawany w sosie pomidorowym z przyprawami, posypany słynnym włoskim serem.
Kimchi w Korei Południowej (na zdjęciu). To kwaszona kapusta z przyprawami, bardzo aromatyczna i smaczna, która obecnie podbija cały świat. Można jej spróbować także w Polsce.
Ankimo w Japonii. To odmiana sushi, zawierająca rzadki przysmak: wątrobę żabnicy (gatunek ryby obecnie zagrożonej wyginięciem) z tartą rzodkiewką.
Som tam w Tajlandii. To słynna tajska sałatka, przygotowywana na bazie czosnku i papryczek chili, z sokiem z tamaryndowca, orzeszkami, pomidorami, papają, czasem też krewetkami i rybami.