MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Cukinia to warzywo o niskim indeksie glikemicznym, który...
fot. simpson33/123RF

Dlaczego warto jeść cukinię? Wspiera układ pokarmowy i dba o zdrowie serca. Pomaga też przy odchudzaniu. Jak cukinia wpływa na organizm?

Nie podnosi gwałtownie stężenia cukru we krwi

Cukinia to warzywo o niskim indeksie glikemicznym, który wynosi tylko 15. To sprawia, że zjedzenie jej nie podnosi gwałtownie stężenia cukru we krwi. Dodatkowo jej ładunek glikemiczny (wskaźnik określający, w jaki sposób dany posiłek wpłynie na glikemię poposiłkową) to tylko 1,2! To sprawia, że osoby chore na cukrzycę typu 1 i 2, stan przedcukrzycowy oraz insulinooporność mogą bezpiecznie spożywać umiarkowane ilości tego warzywa. W przypadku tych schorzeń zalecane jest spożywanie cukinii surowej, ewentualnie gotowanej lub pieczonej al dente, ponieważ obróbka termiczna zwiększa indeks glikemiczny posiłku.

Zobacz również

Co dalej z zakazem handlu w niedziele? Głos zabrali biskupi

Co dalej z zakazem handlu w niedziele? Głos zabrali biskupi

Gala Sportu w Chrzanowie. Nagrodzeni i wyróżnieni sportowcy, trenerzy i działacze

Gala Sportu w Chrzanowie. Nagrodzeni i wyróżnieni sportowcy, trenerzy i działacze

Polecamy

Nowe konsole Xbox zaskoczyły – co warto wiedzieć?

Nowe konsole Xbox zaskoczyły – co warto wiedzieć?

„Wieczne afery”, czyli walka rodziców o prezenty dla nauczycieli na koniec roku

„Wieczne afery”, czyli walka rodziców o prezenty dla nauczycieli na koniec roku

Masz ten objaw na języku? To znaczy, że nie powinieneś pić kawy

Masz ten objaw na języku? To znaczy, że nie powinieneś pić kawy