Spis treści
Jak działa folia aluminiowa do pieczenia i pakowania? Czym różnią się jej strony?
Folia aluminiowa (zwana też alufolią) jest używana do przygotowania i pakowania żywności, w czym pomagają jej właściwości związane z plastycznością oraz przewodzeniem ciepła. Jest ono dwukrotnie bardziej efektywne niż w przypadku innych stosowanych metali. Stosowana do pieczenia, folia alu pomaga nie tylko dostarczać ciepło do produktu, ale także go w nim zatrzymywać, hamując jednocześnie ucieczkę wilgoci i aromatu.
Takie działanie wynika z faktu, że folia aluminiowa posiada dwie różne strony o odmiennych właściwościach:
- strona błyszcząca – zatrzymuje ciepło, więc jeśli od jej strony znajdują się ogrzewane produkty, gotują się we własnej wilgoci w sposób bardziej efektywny i równomierny. W ten sposób zabezpieczymy też żywność przed szybkim wystygnięciem – albo nagrzaniem się, jeśli produkt jest schłodzony.
- strona matowa – ułatwia doprowadzanie ciepła (przez co przy pieczeniu powinna być skierowana na zewnątrz). Jeśli jest skierowana do jedzenia, przyspieszy jego stygnięcie albo np. rozmrażanie, zabezpieczając jednocześnie przed wysychaniem i utratą aromatu.
Folia alu stosowana do pakowania żywności usztywnia i zabezpiecza pakunek lepiej niż np. folia z tworzywa sztucznego, trudniej jednak uzyskać jego szczelność. Cechy aluminium, które są cenione przy obróbce cieplnej, nie są jednak niezbędne w innych zastosowaniach, więc lepszym rozwiązaniem jest często wybór innego opakowania. Przemawiają za tym zwłaszcza kwestie zdrowotne.
Jaki skład ma folia aluminiowa?
Folia aluminiowa to rozwalcowany cienko arkusz metalu, więc w składzie ma wyłącznie aluminium – inaczej glin. W Internecie pojawiły się jednak błędne informacje o tym, że jej składnikiem jest także bisfenol A (BPA). Związek ten jest powszechnie stosowany w przypadku tworzyw sztucznych jako dodatek funkcjonalny. Znajduje się też w tworzywie, która powleka od środka aluminiowe puszki z napojami czy konserwy, ale w folii aluminiowej bisfenolu nie ma.
Nie znaczy to wcale, że stosowanie folii wykonanej z aluminium jest nieszkodliwe. W rzeczywistości to przyzwyczajenie, którego lepiej unikać – zwłaszcza, że pierwiastek ten i tak występuje wokół nas w nadmiarze, bo jest obecny w żywności, zanieczyszczeniach powietrza czy kosmetykach.
Czy pieczenie w foli aluminiowej jest szkodliwe?
Pieczenie w folii aluminiowej, podobnie jak inne zastosowania w kontakcie z żywnością, prowadzi do jego przenikania do potraw. Choć sam w sobie pierwiastek ten nie jest szkodliwy, działanie takie ma jego nadmiar. W ten sposób częste używanie folii może sprzyjać rozwojowi chorób.
Problem z aluminium polega na tym, że należy do najczęściej występujących pierwiastków na ziemi, przez co spożywamy go stale wraz z żywnością i wodą. Stężenia te są jednak niskie i nie przekraczają 5 mg/kg, a do największego spożycia tego metalu przyczyniają się zboża, zwłaszcza pszenica, a także warzywa, owoce, herbata i kawa. Tymczasem zbadano, że zawartość aluminium w niektórych produktach pieczonych w folii była nawet 40 razy większa niż przed przygotowaniem.
Glin występuje ponadto jako składnik żywności (dodatki E173 i E541), leków (np. środków przeciw nadkwasocie) i kosmetyków, jest też stosowany w instalacjach do ich produkcji i opakowaniach. Metal ten często wchodzi też w skład naczyń i przyrządów kuchennych.
Przeczytaj także:
W przypadku niewielkiego spożycia aluminium organizm radzi sobie z jego wydalaniem, później jednak zaczyna kumulować jego sole w narządach takich jak jelito, mózg, kości czy gruczoły przytarczyczne. Aluminium jest też neurotoksyną, która inicjuje lub nasila procesy neurodegeneracji. Wpływa też negatywnie na wzrost komórek nerwowych u płodu.
Chociaż samo aluminium z żywności nie spowoduje przekroczenia przyjętych tygodniowych limitów spożycia tego pierwiastka z żywności, stanowi ona niejedyne źródło tego pierwiastka. Nadmierne stężenie w organizmie związane jest z rozwojem licznych problemów zdrowotnych. Należą do nich:
- choroby neurodegeneracyjne, takie jak choroba Alzheimera i Parkinsona,
- encefalopatia glinowa u chorych dializowanych,
- choroby kości,
- rak piersi.
Zwiększone stężenie aluminium wykrywano w tkankach mózgowych nie tylko chorych z demencją, ale także z epilepsją, zaburzeniami ze spektrum autyzmu (ASD) i stwardnieniem rozsianym.
Z uwagi na potencjalne ryzyko zdrowotne aluminium jest szczególnie niebezpieczne dla małych dzieci i osób z chorobami przewlekłymi, zwłaszcza z niewydolnością nerek.
Co zamiast folii alu do piekarnika?
Folia aluminiowa na pewno przydaje się w kuchni, ale nie jest niezbędna. Warto więc ograniczyć jej stosowanie i używać głównie do przykrywania naczyń, ale nie – do bezpośredniego kontaktu z żywnością. Można także owijać nią kanapki zapakowane uprzednio np. w papier.
Jak wykazały badania, zwiększone przenikanie aluminium do jedzenia zachodzi w przypadku kontaktu z kwasami (a więc np. z sokiem z pomidorów czy cytryny), w produktach wilgotnych oraz w podwyższonej temperaturze.
Do pieczenia i gotowania warto więc używać alternatywnych materiałów i metod. Do najbardziej polecanych należy szklane naczynie z przykrywką. Można też sięgnąć po pergamin, choć jedynie do temperatury 220 stopni C, ponieważ jest pokryty warstwą silikonu. Kontakt z tworzywem sztucznym jest też nieodzowny w przypadku pieczenia potraw w rękawie, zawsze jednak można wstawić do niego jedzenie umieszczone w żaroodpornym półmisku.
Zobacz także: Folia aluminiowa do pralki przeciw elektryzowaniu się ubrań.
Warto też pamiętać, że używanie folii aluminiowej – i jakiegokolwiek innego metalu, nawet w postaci obwódki na talerzu – jest zakazane w kuchence mikrofalowej. Powoduje bowiem wyładowania elektryczne i grozi poparzeniem. Do mikrofali polecane są zamykane naczynia szklane – można używać do niej tych samych żaroodpornych misek z pokrywką, co do piekarnika. Można też wziąć zwykły głęboki talerz i przykryć go płaskim.
Źródło: Aluminum contamination of food during culinary preparation: Case study with aluminum foil and consumers’ preferences Food Science & Nutrition
Przeczytaj ponadto:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
kup teraz

Robot planetarny BOMANN KM 6030 niebieski
Robot planetarny BOMANN KM 6030 niebieski
kup teraz

Robot planetarny ARIETE Vintage 1588/04
Robot planetarny ARIETE Vintage 1588/04
kup teraz

Robot planetarny BOMANN KM 6010 tytanowy
Robot planetarny BOMANN KM 6010 tytanowy
kup teraz

Robot planetarny KITCHENAID Artisan 5KSM125EER czerwony
Robot planetarny KITCHENAID Artisan 5KSM125EER cze…
kup teraz

Robot planetarny KENWOOD MultiOne KHH300WH
Robot planetarny KENWOOD MultiOne KHH300WH
kup teraz

Robot planetarny CLATRONIC KM 3630 czerwony
Robot planetarny CLATRONIC KM 3630 czerwony
kup teraz

Robot kuchenny DAEWOO DSX-5055, 1300 W
Robot kuchenny DAEWOO DSX-5055, 1300 W
kup teraz

Robot planetarny TURBOTRONIC TT-015 czarny
Robot planetarny TURBOTRONIC TT-015 czarny
kup teraz

Robot planetarny KENWOOD Chef XL KVL4110S
Robot planetarny KENWOOD Chef XL KVL4110S
kup teraz

Robot kuchenny PHILIPS Avance Collection HR7776/90
Robot kuchenny PHILIPS Avance Collection HR7776/90
kup teraz

Robot planetarny KENWOOD Chef KVC 3110 S
Robot planetarny KENWOOD Chef KVC 3110 S
kup teraz

Robot kuchenny PHILIPS Avance Collection HR7778/00
Robot kuchenny PHILIPS Avance Collection HR7778/00
kup teraz

Robot planetarny WMF Profi Plus szary
Robot planetarny WMF Profi Plus szary
kup teraz

Robot planetarny BOMANN KM 6030 różowy
Robot planetarny BOMANN KM 6030 różowy
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Rekord zakażeń COVID-19 w roku 2023 - video flesz