Odtwórz popisowe dania z Restaurant Week w swojej kuchni! Sprawdź przepisy Chefów!

Materiał informacyjny Restaurant Week
Do 10 kwietnia trwa wiosenna edycja Restaurant Week. To doskonała okazja do poznania nowych restauracji i spróbowania dań #SpozaKarty. Rezerwacje trwają na https://RestaurantWeek.pl lub wygodnie w aplikacji https://app.rclb.pl. Autorskimi przepisami na najchętniej zamawiane dania podzielili się z nami Chefowie z rzeszowskich, poznańskich i warszawskich restauracji, biorących udział w Festiwalu. Sprawdźcie przepisy!

#Włoska 16 - Parfait z wątróbki [Rzeszów]

Składniki na parfait:

  • Wątróbka drobiowa 100g
  • Masło klarowane (palone)30g
  • Szalotka 10g
  • Czosnek 1g
  • Boczek wędzony 30g
  • Sól 3g
  • Pieprz 0.1g
  • Porto czerwone, Jameson: 20ml,20ml

Składniki na galaretkę rokitnik:

  • Woda 100g
  • Pasta Rokitnik 8g
  • Cukier 7g
  • Kappa 1g

Składniki na Chips Orzech Laskowy:

  • Orzech laskowy 25g
  • Malto 6g
  • Sól 0.5g
  • Woda 4g

Składniki na Vinegret Anyż-pomarańcz:

  • Fenkuł 10g
  • Sok pomarańczowy 50g
  • Sok cytryna 4g
  • Anyż 0,1 gwiazdki
  • Olej 80g
  • Xantana 2g
  • Miód 5g
  • Sól do smaku

Jabłko:

  • Jabłko Granny Smith 80g
  • Cydr 100g
  • Kolendra 0.5g
  • Ocet 50g
  • Cukier 30g
  • Sól 3g

Sałatka:

  • Kiełki 5g
  • Sałata 5g
  • Szpinak 5g

Sposób przygotowania:
Parfait:
Na paleni usmaż boczek i pokrojoną w drobną kostkę szalotkę, zalej alkoholami i odparuj do połowy objętości. Zmiksuj wątróbkę, masło, czosnek i usmażony wcześniej boczek razem z płynem, po czym dopraw solą i pieprzem. Następnie przetrzyj przez sito i piecz w kąpieli wodnej do uzyskania odpowiedniego stanu.

Galaretka rokitnik:
Do rondelka wrzuć wszystkie składniki i zagotuj. Po czym wylej na blachę, schładzaj i porcjuj nakładając na gotową porcję parfait.

Chips Orzech Laskowy:
Orzechy zmiksuj, a następnie wymieszaj z malto i wodą, dopraw do smaku solą. Cienko rozwałkuj i piecz w piecu aż lekko się zarumieni.

Vinegret Anyż-pomarańcz:
Wszystkie składniki zmiksuj a następnie dopraw solą.

Jabłko:
Jabłko pokrój w dużą kostkę. Do rondelka dodaj pozostałe składniki i zagotuj. Zalej jabłka gorącym płynem i poczekaj aż wystygną

Sałatka:
Sałaty wypłucz i osusz.

#Restauracja Smacznego - pierogi z kaczką i konfiturą z żurawiny i pomarańczy [Rzeszów]

Przygotowanie farszu z kaczki:
Udko kacze solanka 6% 12h – płuczemy osuszamy gotujemy(konfitujemy) w garnku na małym ogniu w oleju z tymiankiem, pieprzem młotkowanym, ząbkiem czosnku i rozmarynem w 90 stopniach do miękkości. Cedzimy i studzimy, po czym kaczkę obieramy ze skóry i kości, a następnie mielimy. Doprawiamy rozpuszczonym masłem i DEMI GLACE. Doprawiamy pieprzem i solą. Wkrajamy do farszu drobniutko pokrojoną natkę pietruszki.

Składniki na ciasto:

  • mąka typ 500 300g
  • semolina 300g
  • jajko 6 szt

Przygotowanie ciasta:
Ciasto wyrabiamy i zostawiamy na około pół godziny. Następnie wałkujemy je i wycinamy formą pierogi. Nakładamy farsz i kleimy jak pielmieni.

Składniki na konfiturę:

  • 1kg mrożonej żurawiny
  • 4 pomarańcze zest i filety
  • 0,7 kg cukru
  • wino czerwone 100 ml
  • pektyna

Przygotowanie konfitury:
Cukier karmelizujemy, dolewamy wina i gotujemy do rozpuszczenia cukru. Dodajemy resztę
składników i gotujemy aż do zgęstnienia konfitury. Mieszamy co jakiś czas, aby masa się nie przypaliła.

Składniki na chips:

  • 50 ml wody
  • 50 ml syropu cukrowego
  • Jabłko

Przygotowanie chipsa:
Syrop cukrowy gotujemy z wodą w proporcji 1:1. Jabłko kroimy w cienkie plastry, po czym wrzucamy plaster do zagotowanego syropu cukrowego na 5-10 sekund i wyciągamy uderzając nim o boki rondla tak aby ściągnąć z niego nadmiar syropu cukrowego. Układamy na suszarce do warzyw i suszymy do odpowiedniego wysuszenia. Przy suszeniu należy obracać chipsy na drugą stronę.

#Brooklyn Burgers - Bacon Blues [Warszawa]

Składniki:

  • mielona lub siekana wołowina
  • boczek wędzony
  • bułka brioche
  • ser lazur
  • sos louisiana
  • pomidor
  • czerwona cebula
  • sałata rzymska
  • majonez

Sposób przygotowania:
Mięso formujemy w kształt kotleta (wielkość i gramatura według własnego uznania) i przekładamy na rozgrzany grill lub patelnię grillową razem z plastrami boczku. Boczek grillujemy do momentu uzyskania złotego koloru i chrupkości, a wołowinę do uzyskania pożądanego przez nas stopnia wysmażenia. Bułkę brioche przecinamy na pół i gdy mięso jest gotowe, bułkę tostujemy na grillu z każdej strony. Następnie, wszystkie składniki układamy na bułce w kolejności : majonez, sałata rzymska, czerwona cebula, pomidor, wołowina, ser lazur, sos luisiana, bułka. Podajemy z domowymi frytkami i dowolną surówką, najlepiej, klasyczny coleslaw.

#Enjoy - Poznań

Kopytka, boczniak, szalotka, kimchi, groszek

Składniki:

  • Kopytka 80g
  • Kimchi 35g
  • Szparag zielony 20g
  • Groszek cukrowy 20g
  • Marchewka młoda 20g
  • Bocznik 30g
  • Szczypior 10g
  • Masło palone 20g

Kopytka

  • Ziemniak gotowany, sprasowany 1,0kg
  • Mąka pszenna 0,35kg
  • Mąka ziemniaczana 0,1kg
  • Jajko 1szt
  • Sól

Sposób przygotowania:
Do gotowanych i sprasowanych, oraz wystudzonych ziemniaków dodajemy pozostałe składniki i szybko, ale krótko wyrabiamy na jednolitą masę. Po uformowaniu wałków tniemy „na szagę”, gotujemy w osolonej wodzie.

Kimchi – jedyna zmiana niezgodna z azjatyckim orginałem to naturalnie fermentowana młoda kapusta z sosem sojowym, rybnym, chili, imbirem, dymką i czosnkiem

/O Restaurant Week

Wiosenna edycja Restaurant Week potrwa do 10 kwietnia. W Festiwalu weźmie udział blisko 400 najlepszych restauracji z 14 największych aglomeracji w całej Polsce. Grono festiwalowych regionów w tej edycji poszerzyło się o dwa dodatkowe miasta. Po raz pierwszy Goście zarezerwują stoliki w Radomiu i Częstochowie! Najlepsze restauracje przygotowały specjalne popisowe menu spoza karty składające się z przystawki, dania głównego i deseru, które będzie dostępne w specjalnej festiwalowej cenie 59 zł. Na https://RestaurantWeek.pl na każdego Gościa czeka kod rabatowy 15 zł w oknie płatności na końcu rezerwacji (kod przeznaczony tylko do płatności Visa). Każdy pełnoletni Gość Festiwalu otrzyma w prezencie – do wyboru – festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic Water lub mocktail Kinley Yuzu. W ofercie festiwalowej tradycyjnie dostępne będą dania wegetariańskie i wegańskie, mięsne i rybne. Miejsca w wybranej restauracji można już rezerwować na stronie Festiwalu https://RestaurantWeek.pllub wygodnie w aplikacji https://app.rclb.pl. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut. Festiwal pozostaje wierny filozofii #SzanujJedzenie. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum.

Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl
Termin Festiwalu: 23 marca – 10 kwietnia 2022
Kontakt: [email protected]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Odtwórz popisowe dania z Restaurant Week w swojej kuchni! Sprawdź przepisy Chefów! - Mazowieckie Nasze Miasto

Wróć na bialogard.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie