Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Orzeźwiający kompot z agrestu do obiadu. Przepis na napój z czasów dzieciństwa. Tania alternatywa wobec soków ze sklepu

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy kompot z agrestu można też połączyć z innymi sezonowymi owocami. Napój świetnie smakuje ugotowany razem z czereśniami.
Domowy kompot z agrestu można też połączyć z innymi sezonowymi owocami. Napój świetnie smakuje ugotowany razem z czereśniami. 123rf.com/serezniy/zdjęcie ilustracyjne
Agrest to nieco zapomniany owoc, który często rósł w ogródku naszych babć. Ma uniwersalne zastosowanie w kuchni. Polecamy przygotować lekko cierpki w smaku kompot z agrestu. Przysmak można doprawić cynamonem lub anyżem. Wypróbuj przepis na kompot z agrestu jak za dawnych lat.

W skrócie

W sezonie na soczyste i dojrzałe owoce kompot z agrestu można przygotować z dodatkiem innych owoców. Świetnie smakuje z czerwoną porzeczką, czereśniami, winogronami, rabarbarem i jeżynami. Nasze mamy i babcie gotowały duże ilości kompotu i podawały jako zdrowy napój na ochłodę. Do gotowego kompotu można dodać liście mięty zamiast cynamonu, aby dodać im orzeźwienia. Poznaj przepis na domowy kompot z agrestem.

Czytaj także: Ten zapomniany owoc to letnia bomba witaminowa. Poznaj 5 powodów, dla których warto jeść agrest

Kompot z agrestu – przepis na kwaśny napój

Liczba porcji: dla 4-5 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g agrestu świeżego lub mrożonego,
  • 1 l wody,
  • 80 g cukru białego do smaku.

Do smaku:

  • 1 laska cynamonu,
  • kilka listków mięty.

Jak się robi kompot z agrestu?

Przygotowanie:

  1. Agrest trzeba dokładnie umyć i odszypułkować.
  2. Następnie owoce agrestu trzeba włożyć do garnka i dosłodzić cukrem w razie potrzeby.
  3. Wszystkie składniki trzeba dokładnie wymieszać.
  4. Następnie składniki należy zalać 600 ml wody i gotować przez 15-20 minut.
  5. Potem trzeba dorzucić do smaku laskę cynamonu.
  6. Kolejnym krokiem jest zmniejszenie ognia i gotowania kompotu przez około 5 minut.
  7. Na koniec kompot z agrestu należy odstawić do wystudzenia.
  8. Do tak powstałego kompotu należy dolać resztę przegotowanej i przestudzonej wody.
  9. Kompot z agrestu jest gotowy do picia na ciepło i na zimno.

Na co jest dobry kompot z agrestu?

Domowy kompot z agrestu w przeciwieństwie do napojów dostępnych w sklepach można ugotować bez cukru lub z niewielką ilością słodzika, który przełamie kwaśny smak owoców. Ponadto agrest wspomaga trawienie, a u także zawarta w nich luteina wspiera prawidłowy wzrok.

- Stugramowa porcja agrestu zapewnia zaledwie 44 kalorie, w tym 10 g węglowodanów, 0,9 g białka i aż 4,4 g błonnika pokarmowego. Ponieważ agrest ma niski indeks glikemiczny (IG 15), może być spożywany z umiarem przez cukrzyków, osoby z insulinoopornością i innymi zaburzeniami gospodarki węglowodanowej – czytamy w artykule Marty Siesickiej-Osiak na Stronie Zdrowia.

Kompot z agrestu na zimę

Jeżeli chcecie przygotować zapasy do spiżarni, to mamy sposób na kompot z agrestu do słoików. Owoce należy przebrać i usunąć miękkie okazy lub egzemplarze z czarnymi lub brązowymi plamkami. Agrest na kompot powinien być dojrzały, ale nie powinien być zbyt miękki, bo to może świadczyć o jego psuciu. Następnie do słoików trzeba wsypać owoce i zalać ugotowanym syropem cukrowym. Na kilogram agrestu potrzeba jedynie 200 g cukru i 600 ml wody.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Orzeźwiający kompot z agrestu do obiadu. Przepis na napój z czasów dzieciństwa. Tania alternatywa wobec soków ze sklepu - Strona Kuchni

Wróć na bialogard.naszemiasto.pl Nasze Miasto