MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Pizzerie, które warto odwiedzić w Lublinie. Polecane miejsca w maju 2024

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Gdzie zjesz dobrą pizzę w Lublinie?
Gdzie zjesz dobrą pizzę w Lublinie? rusak
Dowiedz się gdzie dostaniesz najlepszą pizzę w Lublinie. To niewątpliwie przysmak uwielbiany na całym świecie. Na pewno każdy choć raz w życiu miał okazję jej spróbować, a wielu na zawsze pozostało jej fanami. Sprawdź, jaką pizzę możesz zjeść w pizzeriach w Lublinie. Zajrzyj do katalogu firm i wybierz swoją ulubioną.

Jaką pizzę możesz zjeść w pizzeriach w Lublinie?

Pizza neapolitańska

Pizza neapolitańska robiona jest z wyrośniętego, leżakującego ciasta. Proces dojrzewania rozciąga się na przestrzeni od 24 do 48 godzin. Aby je wyrobić używa się wody, mąki, niewielkiej ilości drożdży. Placki formuje się w taki sposób, żeby wypchnąć znajdujące się w nim powietrze na boki, przez co po wypieku są one bardziej puszyste. Podczas wyrabiania należy pamiętać, aby grubość ciasta nie przekraczała 3 mm. Czas wypieku to 60-90 sekund, odbywa się on w piecu rzemieślniczym, w temperaturze powyżej 450 stopni.

Dodatki, które możemy na niej spotkać to świeża bazylia, ser mozzarella fior di latte i sos pomidorowy z prawdziwych włoskich pomidorów z San Marzano. W celu dopełnienia smaku całość skrapia się najwyższej jakości oliwą z oliwek.

Z pewnością spotkasz ją w pizzeriach w Lublinie. Wart uwagi jest fakt, że wpisano ten rodzaj pizzy na Listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO w 2017 roku.

To warto wiedzieć

Pizza bianka

To rodzaj pizzy który charakteryzuje się brakiem sosu pomidorowego. Jest ona posmarowana białym sosem na bazie krowiego mleka. Dodatkami mogą być: brokuły, szpinak, pieczarki, cukinia, papryka, ostre papryki, a także mięso, np. kurczak. Nie można pominąć także sera, np. pleśniowego. Ciasto jest bardziej chrupkie, a w trakcie wyrastania potrzebuje więcej czasu.

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Lublinie, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie pizzerie w Lublinie

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni

Materiały promocyjne partnera

Jak powstała pizza?

Pizza i jej początki wywodzą się z Neapolu i sięgają XVIII wieku. Wtedy powstały pierwsze pizzerie, powszechnie dostępne, w których serwowano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, serem i ziołami. Danie to przypadło do gustu królowi Ferdynandowi I, a ten sprawił, że stało się ono jeszcze bardziej popularne. Następca wprowadził pizzę na dwór.

Zgodnie z legendą pizza Margherita związana jest z imieniem królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku szef kuchni przyrządził jej nowość, pizzę z dodatkiem mozzarelli. Wprawiło to królową w zachwyt i zaczęto ją tak nazywać.

Popularność tego posiłku ograniczała się jedynie do Neapolu. Jednak kiedy pod koniec XIX wieku rozwinęła się migracja zarobkowa do Ameryki, za sprawą robotników przeniosła się również za ocean. Pierwsza pizzeria w Nowym Jorku powstała w 1905 roku. W pozostałych regionach Włoch pizza stała się modna dopiero po drugiej wojnie światowej. Stamtąd właśnie w 1974 roku przywieziono pomysł powstania pierwszej pizzerii w Polsce.

W dzisiejszych czasach to jedno z popularniejszych miejsc, do którego wybieramy się w wolnym czasie, w przerwie na lunch. Być może masz swoją ulubioną pizzerię w Lublinie. Jeśli nie, to sprawdź w katalogu i odkryj nowe miejsca, warte polecenia.

Okazje
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasta jajeczna z awokado

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na lublin.naszemiasto.pl Nasze Miasto