Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

To najgorsza żywność dla jelit. Naukowcy ostrzegają: sprzyja zapaleniu i chorobie Leśniowskiego-Crohna. Zobacz produkty na „czarnej liście”

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Te produkty to żywność ultraprzetworzona (UPF), która upośledza zdrowie jelit i sprzyja chorobom zapalnym. Część z nich jest nawet polecana jako zdrowe, a to ze względu na dodatek naturalnych składników. Nie daj się jednak zwieść informacjom z przodu opakowania i sprawdzaj skład na etykietach. 

Przesuwaj zdjęcia w prawo, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Te produkty to żywność ultraprzetworzona (UPF), która upośledza zdrowie jelit i sprzyja chorobom zapalnym. Część z nich jest nawet polecana jako zdrowe, a to ze względu na dodatek naturalnych składników. Nie daj się jednak zwieść informacjom z przodu opakowania i sprawdzaj skład na etykietach. Przesuwaj zdjęcia w prawo, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. goodluz/123RF
Choroby zapalne jelit należą do coraz częstszych, a jedną z poważniejszych jest choroba Leśniowskiego-Crohna. Naukowcy upatrują przyczyn tego zjawiska we współczesnej diecie, która opiera się o rosnącą ilość ultraprzetworzonych produktów. Związek między ich spożywaniem i schorzeniem należącym do nieswoistego zapalenia jelit (IBD) odnaleźli badacze kanadyjscy. Zobacz, dlaczego produkty UPF szkodzą i których z nich szczególnie warto unikać w diecie.

Spis treści

Dlaczego gotowe jedzenie szkodzi zdrowiu?

Jedzenie gotowe do spożycia to stosunkowo nowy „wynalazek”, który rozpowszechnił się w ciągu zaledwie półtora wieku. W tym czasie zaczęto obserwować epidemię schorzeń, które wcześniej były rzadkie, powstał termin chorób cywilizacyjnych. To oczywiście konsekwencje całościowej zmiany stylu życia na współczesny, ale żywność ma niemały udział w pogarszaniu się stanu zdrowia.

O ile nie ma nic złego w korzystaniu z półproduktów i wielu tradycyjnych wyrobów, naukowcy jako najbardziej niekorzystną wskazują na żywność ultraprzetworzoną (UPF), czyli produkowaną z maksymalnie przetworzonych składników i z udziałem licznych dodatków funkcjonalnych.

Choć gotowe produkty są wygodne, długo się nie psują i zachowują niezmienną jakość, w toku procesów przetwórczych zostają pozbawione większości niezbędnych składników. Cierpi na tym nie tylko ich wartość odżywcza, ale także zapach i smak. By podnieść ich atrakcyjność, stosuje się duże dawki cukru, soli, nasyconych tłuszczów oraz polepszaczy smaku i konsystencji, konserwanty, barwniki i aromaty, z czego wiele stanowią dodatki „E”.

Najbardziej przetworzone produkty sprzyjają chorobie Leśniowskiego

Wygodne produkty, które nadają się do zjedzenia wprost z opakowania, okazują się szczególnie niekorzystne dla naszych jelit. Kwestią ta zajęli się badacze kanadyjscy z Uniwersytetu McMastera w Hamilton. Naukowcy odkryli, że osoby spożywające taką żywność w dużych ilościach są bardziej narażone na rozwój wyniszczającego schorzenia zapalne jelit, jakim jest choroba Leśniowskiego-Crohna. Wbrew nazwie dotyka ona cały układ pokarmowy i powoduje powikłania również poza nim. Choć może ulegać remisji, ma nieuleczalny charakter, a czynniki jej rozwoju pozostają niemal niepoznane.

Zobacz w naszej galerii, jakie produkty znajdują się na „czarnej liście” ekspertów od zdrowia jelit.

W ramach analizy pięciu dostępnych badań kohortowych poświęconych temu problemowi, które przeprowadzono w latach 2020-2022, badacze nie potwierdzili jednak związku między wysokim spożyciem produktów UPF a rozwojem drugiej choroby zaliczanych do nieswoistego zapalenia jelit (ang. IBD), tj. wrzodziejącego zapalenia jelita grubego.

Czytaj także: Użyj zamiast bułki tartej i sera. Tani i zdrowy zamiennik odmładza, wspomaga pracę jelit, dodaje energii. Wypróbuj smaczne płatki drożdżowe

Choroba Leśniowskiego najczęściej rozwija się w jednak końcowym odcinku jelita krętego, które należy do jelita cienkiego. To właśnie ono jest niezwykle wrażliwe na szkodliwe składniki zawarte w żywności.

Dlaczego ultraprzetworzona żywność niszczy jelito?

Autorzy badania sugerują, że związek między dietą opartą na ultraprzetworzonych produktach a chorobą Leśniowskiego wynika z zaburzeń równowagi mikroflory jelitowej.

– W większości przetworzonych produktów brakuje błonnika, który jest potrzebny do odżywiania mikroflory i utrzymania wzajemnie korzystnych zależności między nią i organizmem – mówi dr Andrew Gerwitz z Uniwersytetu Stanu Georgia, który specjalizuje się w zagadnieniach wrodzonej odporności, mikrobiomu, zapalenia jelit oraz otyłości i cukrzycy. – Wiele, jak nie większość produktów przetworzonych zawiera związki podobne do detergentów nazywane emulgatorami, które poprawiają ich teksturę i trwałość.

Dowiedz się także: Niszczą jelita i uczulają. Substancje pomocnicze są we wszystkich lekach i większości suplementów diety. Na które dodatki uważać?

Badania prowadzone przed dr Gerwitza wykazały, że emulgatory zawarte w żywności UPF zaburzają prawidłowy skład mikroflory bakteryjnej jelit i ekspresją genów. Sprawiają, że bakterie zasiedlają wewnętrzne błony śluzowe wyżej położonych odcinków jelita, które są z natury sterylne. Skutkiem jest rozwój stanu zapalnego.

Notowany obecnie wzrost liczby zachorowań na chorobę Leśniowskiego-Crohna zbiega się z doniesieniami na temat zmian jelitowego mikrobiomu ludzkiego obserwowanych w krajach uprzemysłowionych i zaawansowanych technologicznie. Niekorzystny trend zdrowotny dotyczy też innych złożonych chorób: immunologicznych, metabolicznych, neurologicznych i nowotworowych, które jeszcze 150 lat temu należały do rzadkich.

Dlatego specjaliści zachęcają, by chronić jelita – i zmniejszać objawy dotyczących go chorób – poprzez częstsze sięganie po produkty świeże, jak najmniej przerobione, oraz domowe posiłki.

Kliknij w zdjęcie i sprawdź, których gotowych produktów najlepiej unikać na co dzień.

Uzupełnij domową apteczkę

Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: To najgorsza żywność dla jelit. Naukowcy ostrzegają: sprzyja zapaleniu i chorobie Leśniowskiego-Crohna. Zobacz produkty na „czarnej liście” - Strona Zdrowia

Wróć na bialogard.naszemiasto.pl Nasze Miasto