Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zachwycający sos waniliowy do ciast i deserów. To idealny dodatek do naleśników i szarlotki, ale moja rodzina wyjada go jak deser z miseczki

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Sos waniliowy to idealny dodatek do ciast i deserów
Sos waniliowy to idealny dodatek do ciast i deserów 123rf/handmadepictures/zdjęcie ilustracyjne
Gęsty, aksamitny i niesamowicie delikatny sos waniliowy to idealny dodatek do szarlotki, naleśników, a także innych ciast i deserów. Świetnie smakuje z lodami, świeżymi lub pieczonymi owocami. To tylko kilka minut roboty, a efekt zachwyci wszystkich domowników i gości, których poczęstujesz sosem.

W skrócie

Domowy sos waniliowy to idealny dodatek do ciast i deserów. Na całym świecie znany jest głównie jako creme anglaise (sos angielski) lub custard. Przygotowuje się go tradycyjnie na bazie jajek, z dodatkiem mleka lub śmietanki oraz wanilii. Czasem dla zagęszczenia można dodać skrobię. Zamiast niej można też przygotować sos waniliowy z budyniu. Sekretem idealnego, aksamitnego sosu są utarte na puszystą masę jajka. Należy je później podgrzać razem z mlekiem albo śmietanką. Z podgrzewaniem nie wolno przesadzić, bo jajka się zetną. Podgrzewamy je tylko do uzyskania gładkiego, gęstego kremu. Jeśli obawiasz się dodatku surowych jaj, poniżej podaję także przepis na sos waniliowy bez jajek.

Sos angielski doskonale pasuje do naleśników, placków i różnego rodzaju racuszków. Można nim polać lody lub rabarbarowe crumble. Upieczone owoce (jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie) polane sosem to sposób na szybki i pyszny deser. Sos waniliowy do szarlotki to po prostu niebo w gębie. Sposobów na jego wykorzystanie jest bardzo dużo, trzeba tylko wytrzymać i nie wyjeść go prosto z miseczki od razu po przygotowaniu.

Domowy na sos waniliowy - przepis na klasyczny sos angielski

  • 150 ml mleka 3,2%,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • laska wanilii,
  • 3 żółtka w temperaturze pokojowej,
  • 2 łyżki cukru.

Jak zrobić tradycyjny sos waniliowy?

  1. Do rondelka wlałam mleko, dodałam ziarenka wyłuskane z laski wanilii i zagotowałam całość. Zdjęłam z ognia, dolałam śmietankę, wymieszałam i odstawiłam.
  2. W naczyniu miksera umieściłam żółtka, dodałam cukier i ubiłam na puszystą masę.
  3. Do masy jajecznej powoli wlałam mleko ze śmietanką.
  4. Przelałam całość do rondelka i lekko podgrzałam, żeby sos zgęstniał. Nie wolno podgrzewać zbyt mocno i długo, bo jajka się zetną i sos będzie do wyrzucenia.
  5. Sos zostawiłam do ostygnięcia, a potem schowałam do lodówki. Sos podajemy na zimno.

Sos waniliowy z budyniu

  • 300 ml mleka 3,2%,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki budyniu waniliowego,
  • łyżka cukru wanilinowego,
  • 2 łyżki drobnego cukru do wypieków.

Jak zrobić sos waniliowy z budyniu?

  1. Odlałam 100 ml mleka i wymieszałam z budyniem waniliowym.
  2. Resztę mleka zagotowałam i dodałam do niego rozmieszany wcześniej budyń.
  3. Żółtka zmiksowałam z białym cukrem na puszystą masę. Do jajek powoli wlałam gorącą masę budyniową. Dodałam cukier wanilinowy. Lekko podgrzałam do uzyskania gładkiego sosu.
  4. Sos schłodziłam w lodówce.

Polecam także: Szybkie ciasto z budyniem i jabłkami

Sos waniliowy bez jajek

  • 150 ml mleka 3,2%,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • 4 łyżki budyniu waniliowego,
  • łyżeczka cukru.

Jak zrobić prosty sos waniliowy bez jajek?

  1. Odlałam pół szklanki mleka i wymieszałam w niej budyń.
  2. Resztę mleka zagotowałam z cukrem. Dodałam rozmieszany budyń.
  3. Zdjęłam budyń z ognia i mieszając dolałam śmietankę.
  4. Gotowy sos schłodziłam.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Zachwycający sos waniliowy do ciast i deserów. To idealny dodatek do naleśników i szarlotki, ale moja rodzina wyjada go jak deser z miseczki - Strona Kuchni

Wróć na bialogard.naszemiasto.pl Nasze Miasto