W skrócie
W okresie międzywojennym przygotowywano je ze smalcu lub łoju wołowego, jajek i tartej bułki. W renomowanych restauracjach posypywano je nawet parmezanem. Podpowiadamy, jak zrobić sycące flaki wołowe.
Flaki wołowe – przepis na rozgrzewający obiad
Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: około 4 godzin.
Składniki:
- 1 kg umytych flaków wołowych,
- 500 g kości wołowych,
- 1 marchewka,
- 1/2 selera korzeniowego,
- 1 korzeń pietruszki,
- 2 cebule,
- 20 g masła lub smalcu,
- 10 g mąki pszennej,
- 5 g soli,
- 5 g czarnego świeżo zmielonego pieprzu,
- 5 g mielonego imbiru,
- 5 g mielonej słodkiej papryki,
- 3 g świeżo startej gałki muszkatołowej,
- 5 g suszonego majeranku,
- 5 g lubczyku.
Jak zrobić flaki wołowe?
Przygotowanie:
- Umyte i oskrobane flaki wołowe należy wymoczyć w zimnej wodzie.
- Następnie trzeba je zagotować i wyjąć z wrzątku.
- Kolejnym krokiem jest zalanie ich zimną wodą i odstawienie na 1,5 godziny.
- Podgotowane flaki trzeba dokładnie oczyścić.
- Następnie trzeba je pokroić i gotować w wodzie pod przykryciem do miękkości.
- W drugim garnku o grubym dnie trzeba ugotować wywar z kości wołowych.
- Warzywa trzeba umyć, oskrobać, oczyścić i poddusić na patelni z rozgrzanym tłuszczem (maśle lub smalcu).
- Flaki wołowe należy odcedzić (jeśli są to duże kawałki, można je jeszcze raz pokroić).
- Należy dodać je do przecedzonego wywaru z kości wołowych razem z przesmażonymi warzywami. Całość należy gotować około 15 minut.
- Kolejnym krokiem jest zrobienie zasmażki z 10 g masła lub smalcu z mąką pszenną i 100 ml wywaru z kości.
- Zagotowaną zasmażkę należy rozprowadzić we flakach.
- Na koniec flaki wołowe należy przyprawić solą, pieprzem, mielonym imbirem, mieloną słodką papryką, gałką muszkatołową i majerankiem.
- Gotowe flaki wołowe można podawać z kromką świeżego chleba żytniego.
Zobacz także: Cebularze z karmelizowaną cebulą. Przepis na cieście chlebowym. Takich jeszcze nie jadłeś
Flaki po warszawsku, a po zamojsku
Flaki wołowe po warszawsku i po zamojsku różnią się pod względem sposobu przygotowania. Flaki po warszawsku gotuje się na wywarze z kości wołowych i podaje z pulpetami. Natomiast do flaków po zamojsku najczęściej dodaje się przecier pomidorowy. Flaki po zamojsku mogą też być przygotowane z flaków wieprzowych.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Maszynki do mielenia w najlepszych cenach
kup teraz

Maszynka do mielenia, Tefal, NE108831
Maszynka do mielenia, Tefal, NE108831
kup teraz

Maszynka do mielenia G3FERRARI G20036
Maszynka do mielenia G3FERRARI G20036
kup teraz

Maszynka do mielenia BOSCH CompactPower MFW3X14W
Maszynka do mielenia BOSCH CompactPower MFW3X14W
kup teraz

Maszynka do mielenia SATURN ST-FP7093K
Maszynka do mielenia SATURN ST-FP7093K
kup teraz

Maszynka do mielenia TEFAL Classic NE105838
Maszynka do mielenia TEFAL Classic NE105838
kup teraz

Maszynka do mielenia BLAUPUNKT FMM501
Maszynka do mielenia BLAUPUNKT FMM501
kup teraz

Maszynka do mielenia G3FERRARI G20037
Maszynka do mielenia G3FERRARI G20037
kup teraz

Maszynka do mielenia CLATRONIC FW 3506
Maszynka do mielenia CLATRONIC FW 3506
kup teraz

Maszynka do mielenia ESPERANZA Meatball EKM012E
Maszynka do mielenia ESPERANZA Meatball EKM012E
kup teraz

Maszynka do mielenia ESPERANZA Meatball EKM012G
Maszynka do mielenia ESPERANZA Meatball EKM012G
kup teraz

Maszynka do mielenia BOSCH ProPower MFW66020
Maszynka do mielenia BOSCH ProPower MFW66020
kup teraz

Maszynka do mielenia CLATRONIC FW 3151
Maszynka do mielenia CLATRONIC FW 3151
kup teraz

Maszynka do mielenia BOSCH ProPower MFW67440
Maszynka do mielenia BOSCH ProPower MFW67440
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Erytrol jest szkodliwy?